Varför använder vi inte kikärtor eller sötpotatis som ingrediens?

Kikärtor och andra baljväxter, alltså även sojabönor, innehåller två ämnen som kan ha ytterst negativa effekter. Dessa är:

Antigener

En antigen är en molekyl, som kan framkalla en reaktion hos immunförsvaret. Reaktionen som uppstår leder i sin tur till att antikroppar bildas. När virus och bakterier tar sig in i kroppen, ser kroppen dessa som kroppsfrämmande ämnen. Immunförsvaret reagerar, vilket i vanliga fall leder till att man tillfrisknar. Om den kroppsfrämmande molekylen inte är en bakterie eller ett virus, och alltså inte är skadlig, är det inte önskvärt att immunförsvaret reagerar. När immunförsvaret inte känner igen oskyldiga molekyler, reagerar det dock ändå. Detta leder till allergiska reaktioner.

Frön från ärtväxter, som (kik-)ärtor, men även sojabönor, innehåller proteinmolekyler som inte kan brytas ned av tarmarnas enzym (trypsin). De är så små, att de kan tas upp av tarmväggarna och då kan leda till att immunförsvaret reagerar enligt beskrivningen ovan.

Följden kan bli att små inflammationer uppstår i tarmväggen, och då finns det risk för det så kallade läckande tarmsyndromet – och alla följder det medför.

Icke-nedbrytbara sockerarter (sackarider), bland annat raffinos och stachyos.

Raffinos och stachyos är icke-nedbrytbara sockerarter, vars funktion är att skydda växtceller mot exempelvis värme och kyla. Konsumtion av vissa livsmedel som innehåller raffinos och stachyos, som sötpotatis, bönor och ärtor, kan orsaka gasbildning. Detta beror på att dessa sockerarter inte bryts ned i tunntarmen, utan i tjocktarmen.  Därför bildas gaser (vätgas och koldioxid). Tänk bara på effekten när man äter en stor tallrik ärtsoppa.

Sojaolja innehåller dock inga proteiner eller sockerarter, och alltså inte heller några antigener eller icke-nedbrytbara sockerarter.