Varför samma foder till alla hundar

Varför samma foder till alla hundar?

Som de flesta vet härstammar alla hundar från vargen och de olika raserna har uppstått genom selektion. Men om vi ser till hundens ”innersta väsen” kan vi se att de, om man ser till evolutionen, fortfarande ligger på samma nivå som vargen.

Liksom vargens grundläggande behov har hela matsmältningsapparaten och hela arvsföljden förblivit oförändrad. Hos vildhundar var och är det ett faktum att hela flockar, från ung till gammal, stor till liten, äter samma matkällor efter sina behov, från det byte som för närvarande finns tillgängligt. Relativt sett äter valpar mer och äldre hundar mindre.

I detta avseende kan hundar jämföras med människor (också ett däggdjur som lever länge), eftersom människor också kan äta samma blandning, från nyfödd till hög ålder. Relativt sett äter en bebis mer av denna blandning mat än sina föräldrar och far- och morföräldrar äter mindre, relativt sett.

Eftersom hundar liksom deras förfäder äter den mängd som är nödvändig för att ge dem energi, genom mat av rätt sammansättning, intar de även alla näringsämnen i rätta relativa mängder jämfört med energin de tar upp.

Unga hundar, honor som avsöndrar mjölk och arbetshundar som måste prestera äter mer än en genomsnittlig fullvuxen hund, och på så sätt tillfredsställs deras totala behov av olika näringsämnen. Samma sak gäller för äldre hundar som inte förväntas prestera: de äter mindre än en genomsnittlig fullvuxen hund.

Eftersom hundar har mycket korta tarmar (i relativa termer sju gånger kortare än människan), måste mat till hundar innehålla mer energi per kilogram torrt material, så att matsmältningen inte påverkas negativt av en för stor mängd.

 

Därför kan alla hundar äta Farm Food HE (hög energi) hela livet. Och ”alla åldrar”-filosofin hos Farm Food har baserats på detta faktum sedan 1982: en typ av mat som är lämplig för alla hundar, från ”mini” till ”maxi”, från valp till senior, från arbete till vila.

De senaste åren har mer än bevisat att Farm Food HE är extremt lämpligt för valpar och äldre hundar, mycket stora och mycket små raser, hårt arbetande hundar och knähundar och att speciellt valpfoder, seniorfoder eller foder för hyperallergiker inte är nödvändigt, precis som i naturen. För små hundar (valpar eller små raser) finns det Farm Food HE Mini, som har exakt samma sammansättning men i mindre pellets (6 mm) och i en mindre påse.

Sammanfattningsvis:

  • Vildhundar äter allt från en och samma matkälla.
  • Relativt sett äter unghundar mer och äldre hundar mindre.
  • Valpar och äldre hundar kan äta en och samma Farm Food pellets.