Hjälp, min hund är överviktig

Det vetenskapliga namnet på övervikt är fetma och beskrivs så här: en ansamling av lagrat fett i kroppen till följd av att kroppen tagit upp mer energi (kalorier) än den förbrukar. Precis som hos människor, börjar övervikt bli ett allt vanligare problem hos hundar. En rad studier visar att 30-40 % av alla hundar i västvärlden är för tjocka. Övervikt leder ofta till hälsoproblem av olika slag. Många hundar med övervikt lider av hjärt-, lever- eller njurproblem, påverkas av värme snabbare, rör sig mindre och åldras i förtid. Hundar med övervikt lider också i allt större grad av ledproblem.

Vad orsakar övervikt (fetma)?

En av de viktigaste anledningarna är att våra hundars metabolism, oavsett storleken på hunden, fortfarande är samma som hos deras förfäder vargarna. Enligt vår åsikt ligger kärnan i problemet i den “ouppdaterade kroppen” som fortfarande tänker och beter sig som i förhistoriska tider och lagrar fett alltför effektivt (reserver). Kroppen vet inte att den inte längre behöver lagra reserver för att ha under sämre tider med mat. När man ger hunden för mycket mat eller hundgodis, kommer “kroppen” inte att säga nej, eftersom den inte vet att det även imorgon kommer att finnas gott om mat. Dessutom behöver hundar inte längre arbeta och motion beror nuförtiden snarare på hur aktiv ägaren är.

En annan anledning är skillnaden mellan fysisk och mental hunger. Fysisk hunger kan delas in i “energihunger” och “teknisk hunger”. “Energihunger” innebär att kroppen har för lite tillgänglig energi (blodsocker) i kroppen och energin måste komma från mat eller genom att fett bränns, medan “teknisk hunger” helt enkelt innebär att magen är tom och, även om den inte saknar den direkt tillgängliga energin, vill den bli fylld. Den senare är en av anledningarna till varför fiberrik “bantningsmat” inte fungerar i det långa loppet. Den volymmässiga fyllningen gör att hundens mage börjar växa och bli allt större och att den till följd av det utvecklar allt mer “teknisk hunger”.

Mental hunger innebär att hunden inte kan tillfredsställa sitt naturliga “efter maten”-behov. Inte nog med att våra hundars metabolism är samma som hos vargen, oberoende av storleken på hunden är deras grundläggande beteende fortfarande identiskt. Vargar vill alltid ha något att tugga på direkt efter eller en stund efter en måltid. Beroende på vad som finns tillgängligt tuggar de på pinnar, ben eller hudbitar. Förr trodde vi att detta beteende berodde på att de behövde producera saliv eller medvetet rengöra sina tänder, men nu vet vi att tuggandet frigör endorfiner i kroppen. Förutom att det är en form av avslappning, minskar dessa endorfiner rädsla och aggression. Genom att tillfredsställa sitt behov att tugga, tillfredsställer de även den mentala hungern!

Av ovanstående resonemang blir det tydligt hur viktigt det är för en hund att tugga på något. Om en hund inte kan tillfredsställa sitt naturliga behov, gör den allt för att kompensera detta beteende genom att leta efter “något gott”. Detta resulterar ofta i att de får hundgodis. En annan anledning till fetma är att tekniken vid den moderna produktionen av hundfoder, så kallad extrudering/expandering och tillagning, gör att ingredienserna överhettas till den grad att det uppstår oönskade förändringar i sammansättningen av ingredienserna. Fetter påverkas (transformeras) särskilt av överhettning. Å ena sidan resulterar denna överhettning i att det skapas substanser som är ansträngande för metabolismen, å andra sidan medför det brister. Det beror på att den del essentiella näringsämnen (helt eller delvis) går förlorade. Eftersom kroppen strävar efter balans, äter hunden mer för att försöka fylla dessa brister och eliminera dem.

Vad ska man göra om hunden är överviktig?

Låt hunden motionera mer men börja långsamt. “Begär” inte för mycket. Ge inte hunden “godsaker”, men om hunden tigger, ge något naturligt att tugga på som har lite eller ingen energi alls (exempelvis Farm Food Rawhide®). Som belöning säger du något vänligt till hunden och klappar den. Du kan även ge en Farm Food Trainer (torkat oxhjärta) eller kallpressad pellet från Farm Food HE som innehåller allt din hund behöver. Ge inte något att äta innan ni har varit ute och promenerat eller innan det är dags att leka. Tänk på att vargen aldrig åt förrän efter jakten. Dela in den dagliga mängden foder i minst 3 måltider, för att skapa en blodsockernivå som är så stabil som möjligt. Detta ger dig möjlighet att i viss mån “programmera den ouppdaterade kroppen” så att den tror att det finns gott om mat och att den inte behöver vara sparsam med att göra av med energi. Utöver detta minskar den mindre mängden mat per måltid storleken på magen på ett naturligt sätt (det kan ta flera månader).

Ge aldrig din hund “lättprodukter”, eftersom sådant foder ofta innehåller mycket fiber och lite energi. Det ökar den “tekniska hungern” och storleken på magen. Om du för närvarande ger din hund extruderat/expanderat eller bakat foder (båda känner man igen på att de flyter på vatten), rekommenderar vi att du växlar till vårt kompletta kallpressade hundfoder Farm Food HE – som vi i varje fall rekommenderar. Eftersom Farm Food HE är pressat komplett foder kan du vara helt säker på att din hund kan tillgodose sig allt i det, få i sig allt den behöver och kan fylla på sånt den lider brist på. Ge inte mer än 60 -75 % av den rekommenderade mängden per dag och komplettera med ca 10-15 % av otvättad vom för att förbättra tarmfloran. Tänk på att när hunden går ner i vikt kommer den verkligen att behöva och dra fördel av en förbättrad tarmflora.

Se till att din hund kan tillfredsställa sitt naturliga “efter maten”-behov att tugga, vilket även kommer att tillfredsställa den mentala hungern. Det bästa är att ge hunden ett Farm Food Rawhide® tuggben. Låt hunden alltid ha tillgång till tuggben. Om hunden börjar tigga tar du benet från hundkorgen och ger det till honom. Farm Food Rawhide® tuggben innehåller nästan inte något fett och proteinet är rent kollagenprotein som inte tas in i blodflödet. Det innebär att näringsvärdet i Farm Food Rawhide® är noll. Och eftersom kollagenprotein inte tas upp i blodflödet kan benen även ges till hundar med foderallergi.

Viktigt

Under viktminskningen bryts kroppsfettet ner och omvandlas till energi. I de flesta fall lagras icke nedbrytningsbara, främmande substanser i detta kroppsfett. Mängderna och typen av substanser beror till mycket stor del på vilket foder (och hundgodis) du ger din hund. Så snart din hund börjar gå ner i vikt, frigörs dessa substanser och avgiftningssymtom kan förekomma, som kraftig fällning, mjuk avföring, den slickar sig på benen, finnar i skrevet osv. Avgiftningsprocessen är en naturlig reaktion på kroppen och kan inte stoppas när den satt igång. Eftersom Farm Food HE inte innehåller kemiska substanser (t.ex. antioxidanter, konserveringsmedel, färgämnen, konstgjorda aromämnen och smakämnen) och, utöver det, inga avfallsprodukter har bildats till följd av överhettning, stoppas tillförseln av dessa skadliga substanser. Detta hjälper kroppen (levern) att “rensa bort restprodukter”. När tarmfloran göds med otvättad vom bidrar det också till att din hund blir frisk och aktiv igen.

Kontakta gärna våra experter om du har frågor. De hjälper dig att lösa hundens hälsoproblem. Tel: +31 548 61 99 77 eller e-post: [email protected]