Hjälp, min hund har känsliga tarmar!?

Vi hör allt oftare att “känsliga tarmar” är en matsmältningsfråga. Det är vanligt att hundar kan få allvarliga biverkningar av att ha ätit något “dåligt”. Allt fler hundar lider av konstant diarré och/eller permanent mjuk avföring. Ägare får då rådet att ge hunden foder som är “mycket lättsmält”. Vår erfarenhet är att denna rekommendation ofta är fel och att det istället gör dem ännu “känsligare” på lång sikt.

Vad är den huvudsakliga orsaken till “känsliga tarmar” hos hundar?

Vargar, hundarnas förfäder, är naturliga jägare och/eller asätare. De kan lätt smälta allt de äter. Nötter, rötter och andra djurs avföring orsakar inte mag-tarm-problem och stör inte heller metabolismen.

För att överleva behöver vargar friska, starka tarmar eftersom de uppenbarligen inte kan stanna och tömma tarmen när de jagar. Dessutom kommer jakten med all säkerhet att misslyckas om vargen har ont i magen. Därför är starka tarmar livsviktiga för en vargs överlevnad.

Delvis på grund av det vi lärt oss om människors hälsa och näring, vet vi att hälsa och starka tarmar beror på kvaliteten på tarmfloran. Den bestäms huvudsakligen av närvaron av ett flertal stabila bakteriegrupper, den sammanlagda mängden av varje typ och balansen mellan dem. En störd balans, oavsett vad som orsakat den, kallas dysbios.

Dysbios är den viktigaste orsaken till känsliga tarmar och/eller ständigt mjuk avföring och har en mycket negativ inverkan på hundens totala hälsa. Naturläkekosten, eller naturmedicinen, hävdar att praktiskt taget alla sjukdomar härstammar från “ohälsosamma” tarmar.

Det viktigaste sättet för vargar att hålla tarmarna friska och i gott skick är att äta bytets maginnehåll och tarmar. På grund av att magen och tarmarna innehåller olika bakteriegrupper och bakteriesporer bidrar de till en berikad och stabil tarmflora. Dessutom gör varierad kost att bakterierna ”är välgödda”. Men nu ska vi inte prata mer om vargar.

Till skillnad från vargen som äter naturliga produkter, blir det allt vanligare att vi ger våra tama hundar modifierat foder. Det inkluderar lättsmält foder baserat på ris med lam och/eller kyckling.

Detta foder extruderas och/eller expanderas sedan, vilket innebär att mycket få tarmbakterier och bakteriegrupper behövs i tarmfloran för att bryta ner och smälta detta modifierade foder. Det gör att tarmfloran blir allt fattigare, och till följd av detta behövs det inte mycket för att göra tarmarna irriterade. Fodret kan inte längre brytas ner på ett riktigt sätt, vilket resulterar i för mycket osmält mat i tjocktarmen. Detta triggar ett antal jäsningsprocesser som sedan förstör floran i tjocktarmen – med alla dess konsekvenser. Om en hund äter “något dåligt” igen, är det mer än tarmarna klarar av, och det resulterar i “känsliga tarmar”.

En infektion i tarmen som behandlas med antibiotika kan även orsaka allvarlig obalans i tarmfloran. Kemiska tillsatser, som t.ex. antioxidanter (BHT och BHA) och konserveringsmedel (anti-fungala agenter), påverkar också tarmfloran negativt, eftersom de hämmar bakterietillväxten.

Hur kan balansen återställas om din hund har “känsliga tarmar”?

Som du redan läst är orsaken till problemet den dåliga tarmfloran. Lösningen är att sträva efter en stabil, variationsrik flora i hundens tarmar. Stabil tarmflora kan kultiveras genom att hunden ges rått färskt kött med en tillräcklig mängd otvättad vom (fryst färskt kött) minst tre gånger om dagen under flera dagar. Se till att det färska köttet är det enda fodret hunden får och att det innehåller alla vitaminer och mineraler din hund behöver. Detta färska kött ska bestå av minst 60 % otvättad vom. Det bästa är att tina det färska köttet i kylskåpet. Ge hunden fodret utan att koka det och i rumstemperatur. Självklart får du aldrig tina och/eller värma upp detta färska kött i mikrovågsugnen, eftersom det “tar kål” på alla bakterier.

Beroende på hur “känsliga tarmar” hunden har, kan du börja ge din hund färskt kött på en gång. Se till att inte blanda det med det foder din hund redan äter (i de flesta fall torrt extruderat foder. Torrfoder smälter på ett annat sätt än färskt kött). Om din hund lider av allvarlig diarré lägger du det färska köttet i ett durkslag och häller över hett vatten en kort stund. Ge detta de första 2-3 dagarna. Sedan kan du ge din hund fodret rått. I bästa fall ger du hunden kött i 14 dagar. Efter det kan du byta till vårt kallpressade, kompletta foder Farm Food HE. Beroende på hur allvarligt problemet är, kan du behöva upprepa denna “vombehandling” med färskt kött flera gånger innan balansen har återställts.

När problemet har lösts ger du din hund enbart färskt kött med otvättad vom en gång i veckan utöver Farm Food HE, för att hålla tarmfloran i balans. Unga hundar bör helst äta färskt kött 2 dagar i veckan tills de är 16 månader gamla. Om du inte har tillgång till enbart färskt kött kan du även blanda små mängder otvättad vom med FARM FOOD HE. I detta fall byts 20 % av Farm Food HE ut mot den dubbla mängden otvättad vom. Det håller hundens tarmflora stabil, tarmarna starka och hunden frisk!

Om din hund redan har en frisk och balanserad tarmflora kommer den breda sammansättningen av Farm Food HE att se till att den viktiga variationen av bakterier förblir intakt och att din hund inte plötsligt får problem med tarmarna igen om den råkar äta “nåt dåligt”. Du kan hålla tarmfloran i perfekt skick genom att ibland “underhålla” den genom att ge din hund otvättad vom. På så sätt tillhör “känsliga tarmar” det förgångna.

OBS:

  • Om du inte har tillgång till färskt kött eller otvättad vom eller om du inte vill ge färskt kött till din hund, kan du genast byta till torrt Farm Food HE, eftersom det innehåller allt din hund behöver. Tänk på att det då kommer ta längre tid att återställa balansen.
  • Det kan ta flera månader att återställa tarmfloran. Hur lång tid det tar beror på hundens ålder. Tumregeln är att hundens ålder i år motsvarar antalet månader det tar att återställa tarmfloran.
  • Tänk på att konsultera en veterinär om din hund är mycket sjuk och har feber.
  • Om din hund får antibiotika kan du ge den vitamin B komplex i upp till en vecka efter att antibiotikakuren har avslutats, eftersom antibiotikan förhindrar hundens naturliga förmåga att skapa vitamin B i tjocktarmen.
  • Om du ger speciella tarmbakterieberedningar avsedda för människor (probiotika) kommer det inte att hjälpa hundens tarmflora. pH-balansen (surhetsgraden) i hundens mage är så låg att i princip inga bakterier kommer att överleva (förutom om de är syrabeständiga, som t.ex. vombakterier och bakteriesporer hos idisslare).
  • Kontakta gärna våra experter om du har frågor. De hjälper dig att lösa hundens hälsoproblem.