Hjälp, min hund har hudproblem eller behöver avgiftas!?

“Huden återspeglar vår hälsa”. Detta uttryck stämmer verkligen på våra hundar. Många hud- och pälsproblem orsakas av en “intern felfunktion” och endast ett fåtal har externa orsaker. Även om problem som loppor och/eller allergier mot huskvalster oftast anses bero på externa faktorer, är den djupare underliggande anledningen att de har kunnat utvecklas på grund av hudens dåliga tillstånd.

Orsaken till de flesta hudproblem

Huden är kroppens största organ och en “förlängning” av levern i kampen om att avgifta kroppen och att hålla den “ren”. De flesta hudproblem orsakas av att tarmarna inte fungerar som de ska. Om det finns vissa faktorer som gör att tarmfloran inte kan fungera riktigt, är tarmbarriären skadad, vilket gör att skadliga ämnen, fungi och bakterier tar sig in i blodflödet genom tarmväggen. Detta innebär att levern måste arbeta extra mycket för att avlägsna dessa substanser (avgifta). Avfall och gifter sparas tillfälligt i hudens bindväv. Om kroppen tar in för mycket avfall och gifter, kontaminerar det bindväven och överbelastar cellvävnaden. Detta är den huvudsakliga orsaken till celluliter. Detta kan störa tillförsel och tömningen av substanser från och till cellerna.

En annan anledning är att moderna produktionstekniker vid tillverkning av hundfoder – extrudering/expandering och bakning – innebär att ingredienserna överhettas, vilket ändrar sammansättningen hos en del av dem. Detta kan leda till oväntade, skadliga substanser som måste brytas ner av levern. Överhettning påverkar (transformerar) huvudsakligen fetter. Dessa transfetter avbryter matsmältningen i tunntarmen, vilket över tid även stör proteinsmältningen och skapar gifter i kroppen, men de är också en enorm belastning för levern (och till följd av det även huden).

Kemiska tillsatser som antioxidanterna BHT och BHA, konserveringsmedel, färgämnen etc. som tillsätts hundfodret spelar en viktig roll i att orsaka hudproblem. De faktorer som omnämns ovan, i kombination eller enskilt, är ofta början till en rad problem med exempelvis huden och pälsen, men även foderallergier, tarmproblem, ledproblem osv.

Behandling av akuta hudproblem

  • Om din hund har hudproblem och samtidigt även feber, är det ofta ett tecken på en infektion. Om det är så bör du kontakta din veterinär innan följande steg vidtas.
  • Öppna och/eller irriterade fläckar på huden bör regelbundet baddas med en betadinlösning för att förhindra bakteriell infektion.
  • Kamma inte hundens päls, eftersom det skadar det naturliga skyddet av huden. Använd endast en mjuk borste eller gummiborste.

Lösningen på de flesta hudproblem

Problem med huden (och pälsen), tarmproblem och foderallergier förekommer ofta samtidigt. Därför är lösningen på hudproblem regelbunden behandling eller “terapi”. Eftersom hudproblem nästan alltid är ett tecken på obalans i tarmfloran är det viktigt att se till att balansen är stabil och återskapas.

Stabil tarmflora kan kultiveras genom att hunden ges rått färskt kött med en tillräcklig mängd otvättad vom (fryst färskt kött) minst tre gånger om dagen under flera dagar. Se till att det färska köttet är det enda fodret hunden får och att det innehåller alla vitaminer och mineraler din hund behöver. Detta färska kött består av minst 60 % otvättad vom. Det bästa är att tina det färska köttet i kylskåpet. Ge hunden fodret utan att koka det och i rumstemperatur. Självklart får du aldrig tina och/eller värma upp detta färska kött i mikrovågsugnen, eftersom det “tar kål” på alla bakterier. Se till att inte blanda färskt kött med det foder som din hund äter nu (i de flesta fall torrt extruderat foder. Torrfoder smälter i magen på ett annat sätt än färskt kött).

Om din hund har hudproblemen och samtidigt lider av allvarlig diarré lägger du det färska köttet i ett durkslag och häller över hett vatten en kort stund. Ge detta de första 2-3 dagarna. Sedan kan du ge din hund fodret rått. Helst ger du hunden kött i 14 dagar eller i alla fall tills avföringen har blivit fast och mörk. Efter det kan du byta till vårt kallpressade, kompletta foder Farm Food HE.

Om din hund har problem med huden innebär det att hela metabolismen är eller var drabbad, och det tar ganska lång till att återställa den. Därför är det viktigt att lägga till färskt kött med otvättad vom till Farm Food HE-dieten 2 dagar i veckan för att balansera tarmfloran. Om hunden efter flera månader har fått ny päls och hud kan du ge den färskt kött med otvättad vom minst en gång i veckan.

Om du inte har tillgång till enbart färskt kött kan du även blanda små mängder otvättad vom med FARM FOOD HE. I detta fall byts 20 % av Farm Food HE ut mot den dubbla mängden otvättad vom. Det håller hundens tarmflora stabil, tarmarna starka och hunden frisk! Det visar sig ofta vara mer effektivt än dagar med “färskt kött”.

När din hund väl har en frisk och balanserad tarmflora, garanterar den breda sammansättningen i Farm Food HE att den viktiga variationen av bakterier förblir intakt. För “känsliga” hundar är det viktigt att med jämna mellanrum “underhålla” tarmfloran genom att tillsätta otvättad vom till Farm Food HE (antingen blandat eller separat).

Viktigt!

Under behandlingen som omnämns ovan kan problemen under en kort tid förvärras. Denna så kallade “homeopatiska reaktion” är ett resultat av att metabolismen börjar “avgifta” hela organismen. Detta ser man tydligt i och på hunden (fällning, klåda, utslag på mjuk vävnad osv.). Denna avgiftning är nödvändig innan den faktiska “läkningen” kan börja. Du behöver inte oroa dig om din hund plötsligt börjar tappa stora mängder hår. Efter en tid kommer hundens päls och hud att ha byts ut helt.

OBS:

Om du inte har tillgång till färskt kött eller otvättad vom eller om du inte vill ge färskt kött till din hund, kan du genast byta till torrt Farm Food HE, eftersom det innehåller allt din hund behöver. Tänk på att det då kommer ta längre tid att återställa balansen. Det kan ta flera månader att läka tarmfloran. Hur lång tid det tar beror på hundens ålder. Tumregeln är att hundens ålder i år motsvarar antalet månader det tar att läka tarmfloran. För att garantera att din hund inte äter ändrade eller transformerade ingredienser, ska extruderat/expanderat foder och bakade produkter undvikas. Dessa produkter känner man igen på att de flyter på vatten. Undvik hundgodis som köttsticks, grisöron osv. ända tills problemet har lösts. Det bästa är att ge hunden Farm Food Trainers (torkat oxhjärta) eller vomsticks som snack och vita Farm Food Rawhide® tuggben. Farm Food Rawhide® är det enda märket som vi har fullständig kontroll över och vi vet är säkert att ge hunden, oavsett hudproblem.

Kontakta gärna våra experter om du har frågor. De hjälper dig att lösa hundens hälsoproblem. Tel: +31 548 61 99 77 eller e-post: [email protected]