Hjälp, min hund har giardia!?

Giardia är en envis mag- och tarmparasit som kan skapa allvarliga skador i tarmarna. Allt oftare ser vi att hundar infekteras av denna parasit. Tyvärr upptäcks den inte alltid i tid. Anledningen är att giardia inte alltid syns när avföringen undersöks, trots att infektionen befinner sig i tarmarna. För att få ett korrekt testresultat måste ett test genomföras minst tre gånger, även om det inte är 100 % pålitligt, eftersom denna parasit har en mycket speciell livscykel.

Anledningen

Giardia är en zoonos som är mycket infektiöst och det är lätt att infekteras igen om man äter eller dricker infekterad föda eller vatten eller kommer i direkt kontakt med infekterade djur (exempelvis hundar som äter avföring).

Hundar som löper störst risk är unga valpar och hundar med dåligt motstånd (till följd av stress, ålder eller sjukdom). På samma sätt ser vi att importerade hundar många gånger är infekterade med giardiaparasiten. Ofta har de testats i de länder de härstammar från, men i nio av tio fall är parasiten inte synlig. Efter resan, som orsakar mycket stress, blir parasiten aktiv.

Känna igen symtomen vid giardia

Det vanligaste symtomet är diarré och ojämn avföring, allt från rinnande till “kospillning” och ibland fast, innehållande mycket blod och slem. Samtidigt kan hunden vara sjuk och slapp och därför tappa matlusten. På grund av detta är hundens motstånd mindre än någonsin och giardiaparasiten kan slå till ännu hårdare.

Behandling

Det är viktigt att hundens motstånd byggs upp så snabbt som möjligt. Tarmfloran spelar en viktig roll, men den måste byggas upp försiktigt, eftersom man inte vet hur stor infektionen är och om tarmarna har tagit skada. Eftersom många behandlingar mot mask inte är effektiva mot giardiaparasiten, rekommenderar vi att du ger din hund metronidazole (Metrazol) eller fenbendazol (Panacur). Börja med att i fem dagar ge hunden enbart färskt kött från nöt (försäkra dig om att det innehåller alla vitaminer, mineraler och spårämnen som är nödvändiga). De första två dagarna häller du kokat vatten över köttet (i ett durkslag) i två sekunder, för att göra köttet mindre rått, och för att på så sätt låta tarmarna vila. Nästkommande 3 dagar ger du hunden enbart rått färskt kött.

Efter dessa fem dagar minskar du sakta mängden färskt kött och tillsätter en komplett diet bestående av färskt kött som innehåller minst 60 % grön (smutsig eller otvättad) vom (se till att det innehåller alla nödvändiga vitaminer, mineraler och spårämnen). På så sätt börjar du bygga upp en hälsosam tarmflora (se artikeln “Tarmflora” i vårt häfte om Farm Food HE).

En hälsosam tarmflora är viktig för att skydda känsliga tarmar, bygga upp motstånd, förbättra matsmältningen etc. När din hund enbart äter färskt kött med grön vom ska du ge hunden det och inget annat de närmaste 14 dagarna. Efter denna tid kan du gradvis växla över till vårt kallpressade kompletta hundfoder Farm Food HE.

I början är det speciellt viktigt att du delar upp den dagliga mängden foder i flera måltider per dag. Om avföringen inte förbättras, kontakta en av våra näringsexperter för att hitta en möjlig (kost-) lösning. Om du har frågor eller behöver personlig rådgivning är du välkommen att kontakta oss. Kontakta oss gärna per telefon på +31 548 61 99 77 eller per e-post: [email protected]